Κάστρο Muiderslot

Το Muiderslot χτίστηκε το 1280 από τον κόμη Floris V, κοντά στην πόλη Muiden, ως μέρος της μεσαιωνικής αμυντικής γραμμής της κομητείας της Ολλανδίας. Εξυπηρετούσε τόσο στρατιωτικούς όσο και οικιστικούς σκοπούς. Το κάστρο έχει ορθογώνια διάταξη με πύργους σε κάθε γωνία και κεντρική αυλή. Διαθέτει μια γέφυρα έλξης και αμυντικά τείχη. Το Muiderslot βρίσκεται σε στρατηγική θέση στις εκβολές του ποταμού Vecht, κοντά στο IJsselmeer. Η θέση του κάστρου έχει τόσο ιστορική όσο και αισθητική σημασία.

Muiderslot είσοδος

Ένας από τους πιο διάσημους κατοίκους του Muiderslot ήταν ο P.C. Hooft, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας του 17ου αιώνα. Ο Hooft χρησιμοποιούσε το κάστρο ως πολιτιστικό κέντρο όπου φιλοξενούσε συγκεντρώσεις καλλιτεχνών και διανοουμένων.

Σήμερα, το κάστρο Muiderslot λειτουργεί ως μουσείο. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν διάφορα δωμάτια, όπως την αίθουσα των ιπποτών, τα υπνοδωμάτια και την κουζίνα, παρουσιάζοντας τη ζωή στη μεσαιωνική περίοδο. Το κάστρο περιβάλλεται από καλοδιατηρημένους κήπους, συμπεριλαμβανομένου ενός κήπου με βότανα και ενός κήπου με τριανταφυλλιές, προσθέτοντας στο γραφικό του περιβάλλον.

Κήποι Muiderslot-Jorgos-Wendy

Το μουσείο στεγάζει μια συλλογή αντικειμένων, όπλων και έργων τέχνης, παρέχοντας πληροφορίες για την ιστορία του κάστρου και τη ζωή των κατοίκων του. Το κάστρο φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως ξεναγήσεις, μεσαιωνικές αναπαραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

εσωτερική πλατεία

Το Κάστρο Muiderslot είναι εύκολα προσβάσιμο από το Άμστερνταμ, γεγονός που το καθιστά δημοφιλή προορισμό για ημερήσιες εκδρομές. Υπάρχουν τακτικές ξεναγήσεις για τους επισκέπτες. Αν έρθετε με ενοικιαζομενο αυτοκίνητο,  τότε παρκάρετε το αυτοκίνητο σε πάρκινγκ μέσα στο Muiden. Από εκεί  περπατώντας θα φτάσετε στο κάστρο μέσα σε δέκα λεπτά. 

Γιωργος & Wendy Νικολιδάκη