Κάστρο De Haar

Το Κάστρο De Haar, ή Kasteel de Haar, βρίσκεται λιγο εξω από την πολη της Ουτρέχτης κοντά στο χωριό Haarzuilens. Η εγγύτητά του με την Ουτρέχτη το καθιστά βολικό προορισμό για μια ημερήσια εκδρομή.

Κάστρο de Haar

Το κάστρο De Haar έχει μεσαιωνικές ρίζες, αλλά η σημερινή δομή είναι σε μεγάλο βαθμό μια ανακατασκευή του 19ου αιώνα. Ανακατασκευάστηκε από τον διάσημο Ολλανδό αρχιτέκτονα Pierre Cuypers. Το κάστρο διαθέτει ένα μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ, συμπεριλαμβανομένων νεογοτθικών και νεοαναγεννησιακών στοιχείων. Διαθέτει εντυπωσιακούς πύργους, ανυψωτικές γέφυρες και μια όμορφη περιβάλλουσα τάφρο.

Στο εσωτερικό του κάστρου, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν πλούσια διακοσμημένα δωμάτια με περίτεχνα ξυλόγλυπτα και συλλογές έργων τέχνης. Οι εσωτερικοί χώροι αντικατοπτρίζουν τον πολυτελή τρόπο ζωής της αριστοκρατίας.

Το κάστρο De Haar περιβάλλεται από ένα τεράστιο πάρκο και κήπους που σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα τοπίου Hendrik Copijn. Οι κήποι περιλαμβάνουν κήπους με τριανταφυλλιές και γοητευτικά μονοπάτια. Το κάστρο χρησιμοποιείται συχνά για εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων γάμων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Οι εκτεταμένοι χώροι του το καθιστούν δημοφιλή χώρο για διάφορες συγκεντρώσεις.

Η εκτεταμένη αποκατάσταση που πραγματοποιήθηκε από τον Cuypers στα τέλη του 19ου αιώνα είχε ως στόχο να επαναφέρει το κάστρο στη μεσαιωνική του μεγαλοπρέπεια. Οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν μέρος σε ξεναγήσεις για να μάθουν την ιστορία του κάστρου, να εξερευνήσουν τα δωμάτια και να απολαύσουν το περιβάλλον. 

Το κάστρο De Haar είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο ή δημόσια συγκοινωνία από την Ουτρέχτη.